.

Dålig dag. red lite på dressyrbanan, bara skritt och lite trav.


torsdag

Idag ska jag dressyra lite hade jag tänkt. Blir stallet hela helgen för jag åker förmodligen bort på tisdag i en vecka. Kommer sakna ponnin som satan men måste komma bort ett tag.. :(

Så bästa Maja tar hand om Bianca, och så rider ju Erika 2 dagar i veckan också. Lite surt bara att jag kommer hem på tisdagen och KM är på fredagen, menmen det ska nog gå bra. KM är i ridhuset och då är Bianca inte lika dampig haha. :)


hopp + klippa häst

Har tröttnat på min blogg som satan, så jävla tråkig "design" haha, men ska be Tove fixa den.

Idag stod det hoppning på schemat. Red på utebanan, ponni var pigg (som vanligt) men inte för på. Fick en bra känsla idag, känns som att vi utvecklas lite iallafall. Hoppade 5-studs, det var jobbigt tyckte ponni. Stannade en gång för att jag inte fick fram henne ordentligt och höll om så då ramlade jag av haha :( men det gick bra.

Sen red vi på en volt och hoppade ett litet hinder och en grind. Grinden var jätteläskig så ponni stannade, ville inte alls hoppa över den. Men sen gick det bra. Lite fort bara, det är typ tempot vi måste jobba på mest. Och att både jag och Bianca måste bli säkrare i hoppningen. Sen jävlar! :)


bilden är inte från idag.

Sen klippte Maja min ponni så nu är hon fiiin, och förmodligen galet pigg imorgon hehhe :D

kommentarer

Ni är verkligen SÄMST på att kommentera. Tråkigt att blogga då juuuuuuuu.. Menmen blir inget mer idag, kanske ikväll. Skärp er!! :O

markarbete/hopp 4 september

Först lite bilder från när jag red Bianca, försökte mest få henne framåt och sen "hoppade" vi lite småhinder :)















Samma dag så red jag Messina för första gången haha, så lite bilder från det med :)






ooups haha




hoppträning 1 september

Anko skickade massa bilder igår, så här kommer några från första hoppträningen med Maja. (när jag ramlade av 2 gånger heheh)




så kan det gå




shopping!

Idag var jag i centrum med världens bästa mamma. Fixade en klocka och lite papper och internetbank osv. Sen köpte vi en ny kamera till mig ocksååå! Laddaren till min förra försvann nån gång i somras, och den är så gammal så vi skulle tjäna på att köpa ny. bästa mamma!!

Sen åkte vi till stockholm ridsport och köpte ett innetäcke till ponni. Köpte schampoo också, ska duscha henne ordentligt nån dag innan det blir fööööör kallt.

Sen förbi stallet och pussa på min älskling :)


älskade häst <3

Sofieeee



Marabou <3

Inatt drömde jag om min prins, Marabou. Drömde att jag hade köpt honom och hade både honom och Bianca på stäket. Det var en bra dröm, jag var så lycklig när jag vaknade haha. Och tro inte att jag inte är nöjd med Bianca, hon är verkligen mer än allt för mig! Men om jag hade haft tiden och pengarna till två hästar hade jag köpt loss honom från ridskolan.








så jävla fin, kom alltid när man ropade. Har aldrig känt ett sånt band till en ridskolehäst förut, vi var verkligen ett team. goosh vad jag saknar honom... :(


haha så jävla snygga :D


bianca <3

Mår verkligen inte bra, olika anledningar. Och ingen Bianca idag heller.. Menmen, imorgon är det hoppträning. Måste köpa täcke till henne också eftersom hon ska klippas på torsdag, något lite tunnare innetäcke bara så hon slipper frysaaaaa :)


jag älskar dig och skulle aldrig orka om inte du fanns. <3

veckan

Måndag: medryttare, dressyr
Tisdag: medryttare, ut
Onsdag: hoppträning
Torsdag: vila/dressyr. ponnyn ska klippas? :)
Fredag: ut
Lördag: ut
Söndag: vila

måndag

Tjolahopp! Idag var jag i stallet och hjälpte Erika lite när hon red Bianca. Ponnyn var inte på nåt dressyr-humör idag men hon skärpte till sig och dom var riktigt duktiga båda två! Såg superfint ut. :)

Har anmält oss till KM nu också. Hoppar 70 cm CR och KM-klassen på 90 cm. Redan skrivit det tror jag haha. Och så skrev jag upp mig & Sofie som funktionärer på söndag em. start & målflagg haha -.- menmen kan iallafall kolla på dom fina ponnisarna. :)

Imorgon är jag heelt hästledig. tråååååååååååååååååkigt :(


Erika & Bianca i somras eller nåt, snodde från facebook höhö
ponnyn ser jättetjock ut haha :D

Stensunda 25/9


foto: Ester Edfalk



foto: Zara Webjörn


foto: Zara Webjörn



Foto: Zara Webjörn


foto: Zara Webjörn


Foto: Ester Edfalk

..

Imorgon är jag ju hästledig egentligen, men ska ändå till stallet och hjälpa Erika lite. Ska också skriva upp mig på funktionärslistorna inför helgen och anmäla mig och Bianca till KM! Vi ska hoppa en cr på 70 och sen ska vi såklart bli klubbmästare hehehh, 90 cm för d-ponny 2 faser :). taggaddddddddd :) 14 oktober är det.

hoppträning 24/9
















hästledig?

Maja ska låna Bianca imorgon, så ska inte till stallet då. Sen har jag medryttare måndag och tisdag. Hur ska jag klara mig utan ponni i 3 dagar? :O Men åker dit på måndag iallafall bara för att liksom. Kanske hjälper Erika när hon rider och så.


ponniiiii <3

:)


Lördag - tävling

Var i stallet vid 7, borstade hesten och fixade, åkte från stallet vid 9. Det kändes inte så bra på framhoppningen haha men när vi kom in på banan så kändes det bättre. Lite fort gick det men kom runt iaf, jag red fel mellan 3 och 4, tänkte inte på att svängen var så snäv så fick lägga en volt där. Helt mitt fel, blev så irriterad på mig själv haha.

Sen var det 80 cm, kändes jättebra nästan hela banan. Är nöjd iallafall! felfria där :)

Messina var superfin! tack för att jag fick låna din braiga häst Maja :D




Bilder kommer när Zara skickar dom, här med :p


Fredag

Igår dåå. Kom till stallet vid 12, fixade allt och red Bianca i lilla ridhuset, dressyrade lite. Hon var gryyymt fin i skritten, lite spänd i traven men precis när hon började sänka sig och mjukna så börjar jävla duv-jävlarna hålla på så hon blir skiträdd. Gick typ inte att rida efter det, tog en galopp i varje varv sen skrittade jag av. skjut dom jävla fåglarna haha

Sen blev det stress till upplands väsby, köpte nya stövlar wohoo! Och kraft.
När jag var tillbaka i stallet hoppade jag Majas hest Messina på utebanan. Det gick verkligen inte bra, det blåste och jag red som en bög och hon jävlades med mig haha. Men på slutet kändes det bra iallafall.

Det kommer bilder när Zara skickar dom. :)


dålig bild men här är stövlarna :)

torsdag

Dålig uppdatering, jag vet! Ligger i sängen med feber, men jag SKA vara frisk imorgon, eller iaf bättre.
Red ut med Zara idag, det var verkligen kolsvart så man såg inte ett skit. Blev bara ett varv runt dammen, red upp för galoppbacken två gånger också. Tackar gud för pannlampor!

Imorgon blir det lite stressigt. Slutar 12, då ska jag rida Bianca. Sen åka till väsby och köpa kraft, en sväng förbi stockholms ridsport (kanske) och sen hoppa Messina, fixa allt inför lördag, hem, gå till sara och gratta henne, sen soooova.

världens tråkigaste blogg just nu men ska försöka fixa min kamera, då kommer det bilder.


jag, rookie och ludde just nu. haha ludde tlööööött :D

.

Har glömt skriva veckoplanering för ponny haha så gör det nu:

Måndag - hoppträning
Tisdag - medryttare, ut
Onsdag - medryttare, dressyr

Torsdag - rida ut
Fredag - dressyr
Lördag - vila
Söndag - ut/longera



En braaa nyhet är att det snart kommer en ny polle till vårt stall! och inte vilken som helst heller mohaha ;)

.

Medryttare idag också. Grymt tråkigt att inte vara i stallet två dagar i rad, men idag har jag gjort nytta och pluggat massa. Maja kom förbi och lånade transportskydd och hönät också :)

Imorgon ska jag och Sofie rida ut tror jag :)


Bianca <3


Har ni sett något sötare?!

tisdag - medryttare

Erika har Bianca idag så jag har inte ett skit att göra. Det är sjukt egentligen hur tomt det känns att inte åka till stallet. Det är liksom vardag för oss hästägare. Jag har iallafall köpt nya gummistövlar nu, mina är trasiga och läcker som fan och det är skönt att ha när man är i stallet på hösten.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva haha, har medryttare imorgon också så kommer nog bli lite bloggtorka. Men jag ska försöka hitta på något att skriva om. Tips?


Behöver fortfarande tips på övningar som mjukar upp ena sidan på hästen!


Jag & min älskade Marabou. MISS YOU


hopp

Hoppade idag, ponnyn var duuktig men pigg. Hon var jätteseg när jag red fram men så fort vi började hoppa drog hon på som fan. Men fick några riktigt fina språng iallafall. Kändes verkligen som att jag red som en sopa idag, usch..

Och en sak till - det står på stensundas hemsida att man måste ha väst om man är under 19. Vafan, har det inte alltid varit 18?! Jag rider aldrig med väst, har inte ens nån! Menmen, får väl köpa det. Känns surt att lägga pengar på det när jag behöver till viktigare saker, som kiropraktor, sadel, täcken osv. BAJS


Lägger upp film från hoppningen när Jenny skickar.

politik?

Har precis kollat på valvakan. Vet att det inte har något med hästbloggen att göra, men fattar ni hur SJUKT det är att SD kom in i riksdagen?! 6 % av sveriges befolkning röstade på dom! pinsamt.


Nu ska jag sova. Imorgon är det hopp&skutt med ponni <3


bilder + film


vackra ponni <3


Emma och Bianca <3


idag, vackra ponni <3
(dålig mobilkamera)

söndag

Idag följde jag med Emma till hennes ursöta ponny Twist. Vi gick ut på promenad och fixade, sen åkte vi till Bianca. Red barbacka i lilla ridhuset, ponni var superduperfin! Emma red också och hon är typ en av få som kan rida Bianca. Inte för att hon är galen eller så haha men hon är ganska svår att hitta knapparna på. Men det gick skitbra iallafall!


Min ponny är väldigt stel i vänster, hon är svår att ställa igenom ordentligt, någon som har tips på nån bra övning för att mjuka upp ena sidan? :)


bild på Emma & Twist
( http://twiiiist.blogg.se )

film

Maja tömkörde min polle idag, Bianca var superduuuttig! Tyckte att duvorna var lite läskiga men annars gick hon superfint! Filmade också så här kommer den;


Rookie <3

Måste bara lägga upp bilder på min vovvis. Har två stycken och det här är den äldsta av dom, ställde ut honom mycket när han var yngre och fick gaanska många rosetter som ni ser hihi :D


Alla syns inte här menmen ;p


Dom bästa rosetterna, från vänster:
championat, BIG 5 (bäst i grupp 5), BIS 2 junior (best in show 2), BIR (bäst i rasen) och 4 cert.

Saknar utställningstiden, han va så fin, nu är han är tjock gammal gubbe hihi :) men han är min bebis ändå

hufvudsta

Kom till stallet vied 6 imorse. Fixade Messina och så, sen lastade vi, duttig polle! Maja startade 2 klasser, i 90 blev dom felfria och i 1 m så blev det 4 fel, en rivning på sista hindret i grunden. Men dom var superduktiga båda två! :)

Nu är jag fan taggad till nästa helg, ska ju till stensunda då och hoppa Messina, Sofie ska dit med Frans också och Julia med Pica! :D


Kelly & Highness, Maja & Messina :)


Om den där Sofie

Sofie är typ världens underbaring. Hon får mig alltid på sjukt bra humör, även fast allt ser mörkt ut så kommer hon som ett litet solsken liksom. Jag ääälskar våran humör, typ sjukaste nånsin. Vi kan verkligen skratta åt allt tillsammans.

Vi träffades för 5 år sen på ridskolan (säby gård), var skötare på varsin ponny i samma stall, och hängde där 24/7 haha xD Varje sommar, medan jag var på dalhem, brukade Sofie gå på läger på taffsnäs. Hösten 08 hyrde hon sin älskade fjording Frans, så hon slutade på ridskolan. Det var skittråkigt, men bara ett halvår senare tog jag hem min ponny Bianca från gotland, så vi stod i samma stall och gjorde allt tillsammans! Nu i augusti flyttade vi båda två med hästarna till almare stäket och det är hur bra som heeeelst. hade inte kunnat bli bättre än att jag, sofie och våra älsklingar kom till samma ställe igen :D

Skulle inte kunna tänka mig ett liv utan dig sofie, du är bäääääääääääääääääst!! iloveu <3




äntligen bilder!!

Fick bilderna som Hellen fotade! Det var typ 21387129479 bilder så lägger bara upp några här. :)






asså hennes framben ser helt sjuka ut på den här haha xD





Orkar inte ladda upp fler, tar så jäkla lång tid. Men här är några iallafall. Tack Hellen! :) <3

dagen

Kom precis hem från stallet (körde bil hem!!), jag och ponny gick på promenad med Maja och Messina. Sen red jag lite på fjordingarna när Sofie och Anko red i lilla ridhuset.

Ska till stensunda på lördag iallafall, blir tyvärr inte min älsklingsponni som det var planerat. Men ska få rida Messina istället! Kommer bli skitkul :) Blir en CR på 65 och en på 80.

Blir att sova tidigt ikväll, Maja kommer och hämtar mig kvart i 6 imorgon haha kommer vara som en zombie hela dagen. Men, alltid lika kul att åka på tävling och träffa massa!


Maja & Messina, lånad från majas facebook

fredag

Vaknade precis, ska äta och spela riding club championships hehehe. Sen blir det stallet. Ska gå på promenad med henne idag bara så hon får vila. Sen blir det att sova tidigt, ska vara i stallet typ 6 halv 7 imorgon (?) och följa med Maja och Messina på tävling. skojskoj!

Och idag får jag förhoppningsvis bilderna som Hellen fotade på oss i typ januari, haha snabb tjej! Här kommer några som ni nog har sett:








vackra ponnie <3

tandis


ungefär såhär såg ponnyn min ut idag när farbror veterinär var och kollade på hennes tänder. Dock är bilden från gången innan.
Mamma kom in och ba "men det ser ju ut som att hon ska dansa folkdans"
hahahahah vi dog lite

stövlar

Tips på snygga stövlar?! Typ allround, lite hoppinriktade. HJÄLP MIG !

Bilder

Nu har Anko segpropp äntligen lagt upp lite bilder på bdb, så jag snodde dom heheheh, här kommer iallafall några stycken på Bianca från olika tillfällen. :)


från första hoppträningen. Ursäkta min sits men så kan det gå när man hoppar studs på en galen ponni


så kan det gå hahahah


<3


<3


tja snygg sits och inte alls bred hand


skutt


min ponny har verkligen tekniken alltså!


vattenmattan är ju läääskig :D

torsdag

Kom till stallet vid 8 imorse. Red i lilla ridhuset med Anko. Blev lite dressyr, Bianca var sjuuuukt fin i traven. Gick bättre i galoppen idag också. Veterinären kom vid 11.

Kollade först i munnen. Hon har fått lite sår av bettet, så måste variera oftare. Ska prova att rida på hack och även köpa ett rakt bett. Sen fick hon vaccin mot hästinfluensa och botulism.

Kommer inte kunna tävla nästa helg. Har blivit fel med vacc.intyget, hon skulle ha fått sprutan i augusti. Så nu måste vi ta om alla 3 jävla sprutor. Det blir ju fan bara värre och värre.......

Sen red jag Rose också. Rolig häst, hon var sjukt pigg dock. Kunde typ inte skritta alls, taktade och slängde med huvudet. Tog en galopp i varje varv och sen blev hon lite lugnare så då gick hon någorlunda bra i traven iaf. Skritten var typ svårast haha xD Zara är grym som rider den hästen så fint, hon var inte lätt kan jag säga! :o



Här är Zara och Rose :)

.

Hopptränade idag, gick helt okej. Jag var inte riktigt fokuserad kändes det som, Bianca hoppade på hur fint som helst, bara jag som tvekade. Ankos mormor fotade hehe så det kommer bilder en vacker dag.

Imorgon blir det stallet från 8 på morgonen tills jag tröttnar (dvs aldrig), ska rida ut med Anko på morgonen, sen veterinär, sen rida ut med Sofie på Rose (Zaras polle).


jag skulle inte överleva utan dig.

.

Beslutsångest..

..

Erika tar Bianca idag. Jag ska chilla ett tag, sen är det plugg som gäller. Idag efter skolan var jag på banken och fixade lite. Sen åkte jag och mamma till pålle & mimmi i jakan. Hittade heeelt nya tretorn advance stövlar (svarta) för bara 2000 spänn. Tyvärr var dom litelitelite för stora, och vill inte köpa stövlar som inte känns helt 100.. Så det var synd :(

 Imorgon är det ju hoppträning, ska fråga mamma hon vill fota/filma hihi :D


film

Film från nån gång jag red barbacka i somras. Dålig film men man ser lite iaf. :)


uteritt

Blev uteritt idag med Julia och Pica. Red banvallen och galoppade nästan hela, Bianca var sjukt pigg och verkligen på i handen. Hon var nervös och hoppade till för allting, hade en sån där jobbig dag. På vägen hem skulle vi ta en lugn galopp runt dammen, men det ville inte Bianca så det var upp med huvudet och draaaaaa! Haha nejmen det gick bra.

Nu är jag cp-taggad till stensunda, massa roliga ska dit, Emma, Nicole, Lisa, Julia, Denise, Bella massaaa :


Måndag

Sitter i skolan nu, har precis ätit äcklig lunch. Idag blir det som sagt uteritt - spelar ingen roll om det spöregnar, vi ska ut ändå! Så efter skolan ska jag förbi hemma och hämta ett ridtäcke. Det finns liksom inget dåligt väder, bara dåliga kläder ;) Hästen måste få röra på sig och det blir tråkigt att rida så mycket i ridhuset så vi ska minsann ta en mystur i skogen :D


planering:

Måndag - rida ut
Tisdag - medryttare
Onsdag - Hoppträning för Maja
Torsdag - vila (veterinär)
Fredag - rida ut
Lördag - medryttare ?
Söndag - dressyr


dressyr

Skulle ju ha ridit ut med Julia idag, men jag kom dit för sent.. Så det blev dressyr i lilla ridhuset istället, behövdes kan jag säga! Red igenom henne ordentligt i skritten innan hon fick trava igång, och det var inte den där tittiga, springiga traven hon brukar ha i början, utan den var liksom stooor. Underbart!!

Bianca var ganska nervös eftersom vi var helt själva i ridhuset + att det regnade massa så det lät på taket. Men det gick grymt bra ändå! Hon har nog aldrig varit så fin i traven, när jag travade av henne gick hon riktigt lågt och stadigt. Galoppen gick helt okej, men krävs fortfarande massa jobb med den.

Sammanfattning: det gick superbraaaa :D


Mitt hjärta <3

MAMMA <3

Jag har världens bästa mamma!
Åkte ju till stockholm ridsport idag, dom hade så myyycket fina grejer så det var riktigt svårt att gå därifrån. Men vi köpte iallafall min efterlängtade hjälm! Charles Owen Wellington :D jag är såhäääääär glad!
Köpte även en mörkblå Kingsland jacka, jättefin! litelitelite stor men det behövs ju nu i vinter när man vill ha varma kläder under. :)


söndag

Godmorgon! Ska städa mitt rum en snabbis nu. Sen ska vi åka förbi stockholms ridsport och sen stallet. Rider ut med Julia och Pica idag. Hörs sen! :)

film

Fick önskemål om fler filmer. Här är en som jag gjorde ihop för ett bra tag sen, de flesta filmklippen är från 2009 och hehe då va ponnyn inte i nån toppform direkt, det var mugg/rasp/lymfangit.. Menmen här har ni den iaf:



(funkade inte att lägga upp på youtube)

köpaaa

Ska fråga mami om hon vill åka till stockholms ridsport och guros imorgon och kolla, kanske skämma bort ponnyn lite (a) Det förtjänar hon faktiskt tycker jag hihi :D 

Grejen med mig, och säkert hur många som helst till, är att jag nästan bara köper saker till hästen. Jag älskar att köpa schabrak, träns, benskydd, allt! Men jag tänker inte på min egen utrustning. Jag behöver en ny hjälm, min har jag haft huur länge som helst och den har börjat knaka lite oroväckande heh.. Nya stövlar behöver jag också, det är hål i mina chaps. Ny ridjacka behöver jag, min JRF-jacka gick sönder för skitlänge sen. Så nu har jag antingen regnjackan eller vinterjackan.

Dags att spara pengar kanske?


FINFINFIIIN

Gick så jävla dundersupermegabra att rida idag! Red först i sommarhagen, lösgörande i skritt och trav, red på volter och åttor, ponnyn var sjuuukt mjuk och fin. Vågade inte galoppera för det var så halt. Sen travade vi en bit bort mot dammen, kunde länga och korta upp henne hur lätt som helst och formen var stadig hela tiden, ställde i kurvorna och flyttade för skänkeln fram o tillbaka på vägen. Sen blev det ett par varv runt dammen. Galopperade där också, hon var sjukt pigg men gick ändå att samla. Sen spolade jag av henne, fick in henne själv och hon stog helt still (nästan). Så stolt över mitt hjärta! :D


jag och ponnyn min i vintras <3

lördag

Förlåt för dålig uppdatering! Ponnyn vilade igår och jag var bara i stallet en snabbis och hade insläppet. Sen var jag på konsert och kom hem väldigt sent så då orkade jag inte blogga.

Idag ska jag nog rida ut en sväng själv. Behöver få komma ut ensam med mitt hjärta, bara komma ifrån alla problem och skit. Det är nog det bästa jag vet, rida ut själv. Allt är så tyst liksom, och Bianca tycker också om det. :)


torsdag

Dressyr blev det idag. Red nästan hela passet med graman. Ponnyn var duktig och skötte sig finfint, hon lyssnade väldigt bra idag. Mycket galopparbete, samla och länga, volter osv, samma sak i traven. :)

Har inte ridit så mycket dressyr i sommar så hon har blivit ganska stel, speciellt i vänster. Och hon har blivit grymt ostadig i formen. Förut var hon nästan för låg men nu är hon för hög istället, måste träna! ska nog rida med graman en gång i veckan nu så hon kan hålla formen i övergångar osv och blir lite lägre. Sen ska jag börja leta efter en dressyrtränare om jag inte får tag på Lina.

Och nu är vi anmälda till stensunda den 25e! Cr, en 65 och en 80 :D


markarbete i vintras. säger bara gooooosh vad skönt det är med ridhus nu!

skolaa

Godmorgon eller nåt! Snart ska jag röra mig mot skolan. Slutar sent idag, sen blir det stallet. Ska nog rida banvallen och träna kondition med Sofie och Anko. Annars blir det dressyr, får se. Hörs senare :)


graciös bild haha x) ponny <3

PONNIIIII

gamla bilder, lägger upp några


juli 05 (Bianca 1 månad)


29 juli 06 (min födelsedag, världens lyckligaste!)






glad häst xD

hesten kan hoppa :)

"dressyr" januari 09 haha xD

tycker om den här bilden på nåt vis. Hon ser typ äldre ut. Och har en sån där klok blick :) haha ignorera manen och magen så är den söööt :D

hästar genom åren.

Har fått igång min gamla dator, så tänkte berätta lite om hästarna som betytt mest för mig under åren. (ekar Sofie lite heheh)


Irina, min nallebjörn. Hästen som jag i princip lärde mig rida på. Hade henne på ridläger på stall dalhem, där jag även har jobbat varje sommarlov (och ibland andra lov) sen 2005. Hon var min ögonsten. Den här bilden är tagen sommaren 2007. Hon gick bort den 18 december 2007. Jag kommer aldrig glömma henne.


Tusse - min första skötponny. Fastnade direkt för hans vita lurv :) Red honom väldigt mycket innan jag började rida stor häst på ridskolan. Perfekt ridskoleponny, han var verkligen världens snällaste. Flyttade till gotland hösten 08 tror jag att det var. Har bara hälsat på honom en gång sen dess. I våras tog hans nya ägare bort honom, vet inte riktigt varför. Saknad. <3


Affe (Gandalf) står på samma stall på gotland som Irina gjorde. Han är korsning nordsvensk/russ. Hur söt som helst! Hade honom på ridläger 06 och 07. Har även ridit honom väldigt mycket när jag har varit nere och jobbat. Riktigt envis ponny. När han inte orkar jobba börjar han småstegra och hoppa haha. Dock är han gammal nu, född -84. Hoppas han finns kvar länge till. <3


Walter (Waterline). Ursnygg hannoveranare som jag skötte åt Birger på säby. Där kan man snacka om kärlek vid första ögonkastet. Skötte honom i lite mer än ett år innan han såldes upp till sundsvall har jag för mig. Nu vet jag inte vart han står längre.


Marabou. Om jag inte hade haft Bianca så hade jag garanterat köpt loss honom från ridskolan. Skötte honom från den dagen han kom till den dagen jag slutade. Startade både min första hopp - och dressyrtävling på honom. (dressyren ska vi inte tala om men hoppingen gick bra!) Red bara honom varje lektion i 4 terminer. Har aldrig älskat en häst så högt, utom Bianca då. Jag ska försöka fjäska till mig att få rida honom några gånger snart, se om han har blivit förstörd av alla nybörjare sen jag slutade. En vacker dag köper jag honom! Min prins <3


Sist men inte minst - Bianca. Mitt allt :)
Henne vet ni nog det mesta om eftersom bloggen i stort sett bara handlar om henne. Menmen kan ta det kort - Blev kär första gången jag såg henne, då var hon bara några timmar. M & P köpte henne till mig sommaren 06, bästa födelsedagspresenten nånsin! Hon föddes på gården Sälle nära gotlands västkust. Flyttade henne till dalhem 07 där hon stod tills vi flyttade hem henne till sthlm i januari - 09. Stod på stall lilljärva. Flyttade till stäket nu i augusti och där trivs vi SUPERBRA!!



HOPP!

Bianca var helt fantastisk idag! Allt satt perfekt, det kändes verkligen skitbra. Hon var lugnare och inte alls lika på än som förut, även jag var med fokuserad. Började med att hoppa på böjt spår, två små hinder och det skulle vara tre galoppsprång mellan. Haha och jag höll inte om med ytter så hon sprang på sidan men hoppade ändå, haha typ i luften brevid hindret, söta ponny :D

Hoppade även en kombination med tre hinder, första gången för Bianca. Gick galant!

Jenny filmade så här kommer den:


det där med hoppning.

Godmorgon! Ligger hemma med feber så det blir ingen skola idag heller. HOPPAS verkligen jag mår bättre sen, måste vara med på hoppträningen för vääärldens bäääästa majaaaa *fjäskar inte alls ;) *

Nejmen, vi måste komma igång med hoppträningen nu. Som de flesta kanske vet ramlade jag av Bianca för ungerfär ett år sedan, och fick åka in på akuten med stukad handled + att höften var på väg ur led. Utan att jag tänkt på det har jag blivit mer osäker i hoppningen. Inte hela tiden, i våras flöt det på hur bra som helst, men till och från. Känns som att jag är i en sån svacka nu, och det blir inte lättare av att sitta på en lite nervös unghäst hehh.. Men det ska nog lösas inom kort, snart ska vi fan ut på tävlingsbanorna!!


jag och ponny i våras, 1 meter <3

Om pessoa.

Har tagit texten från en blogg. Red på pessoa förut i hoppningen, men aldrig mer efter att ha läst det här. :s Vad tycker ni?

Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.


En vanlig missuppfattning


Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.




Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler. 

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden ovan.




Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. 

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner. 

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor (bild ovan) är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger summa summarum spänningar i hästens kropp vilket aldrig är

 

Vanliga funderingar


Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?
Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun! Vill du ha ett bett med hävstångseffekt (som alltså då används med kedja) är det lämpligast att rida med dubbla tyglar så att du kan välja när du vill använda hävstångseffekten och inte.

Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.


Och slutligen


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!


sugen på!




swarowski pannband, finns i massa nya färger :D



Charles Owen hjälm


stooor bild haha , men tretorn advance ridstövel (vill dock ha dom i svart)
tycker dom är skitsnygga medan andra inte tycker om dom alls menmen, smaken är som baken. Vad tycker ni? :D


tack mitt hjärta för alla stunder du ger mig <3


haha

Postat av: förlåt

måste bara säga att jag lägger märke till ett antal gånegr att ni pisakr hästen. Bland annat gör sofie det väldigt mycket på diagonalen och i slutet. Ni gör som ni vill men stå för edt då!



svar: Jag använder inte spöt en enda gång, skulle jag göra det så skulle det märkas eftersom bianca är spökänslig , speciellt i hoppningen. Sofie ANVÄNDER spöt en gång på rumpan på frans för att hon kände att han tvekade mot hindret. Det är skillnad på att använda spöt för att visa hästen och att PISKA hästen. :)



(btw: det är hur lätt som helst att spåra ip adresser, tänkte bara att det kanske är bra att stå för vad man tycker. Skriv namn istället bara så slipper det bli pinsamt xD )


tävling



Här är en film från tävlingen vi var med på i våras, här är det stafetthoppning och vi var i lag med Sofie och Frans. Rider lite slarvigt med kom runt ändå med bästa tiden så vi vann! :D

Och som vanligt är det folk som är avundsjuka hela jävla tiden, så det var massa skitsnack om att vi piskade våra hästar runt hela banan för att vinna haha.. Mja, kolla på filmen så får ni se att vi INTE gör det, haha använde fan inte spöt en enda gång xD

igår

Förlåt för dålig uppdatering, så mycket nu med skola och häst och självklart ska jag blir sjuk nu mitt i alltihop. Igår red jag iallafall ut med Zara och Julia. Vi red i sommarhagen, lite "dressyr" eller vad man ska kalla det. I början var Bianca helt omöjlig och bara drog upp huvudet, men jag bet ihop och försökte jobba henne så gott det gick. I slutet var hon riktigt fin, lite springig i galoppen bara hehe. Men hon börjar få bättre kondition nu iallafall. Sen fick vi till några fina skänkelvikningar och sen skrittade vi hem. :)

Idag har jag medryttare så ingen uppdatering. Hoppning imorgon!

hopp förra hösten :)

vilodag

Godmorgon! Idag ska Bianca vila så det blir inte så mycket uppdatering, kanske lite andra inlägg. Har fortfarande inte fått bilderna, ska försöka fixa dom så fort som möjligt.


jag & bianca, sofie & frans.

lördag

Förlåt för uppdateringen! Igår blev det lite dressyr i lilla ridhuset bara. Min pojkvän och bästa killkompis följde med till stallet, så dom fick även rida lite hehe ;) André på Frans och Eldin på Bianca. Dom var duktiga, bilder kommer när jag får dom av Sofie.

Idag blev det hoppning/markarbete på utebanan. Bianca kändes mycket bättre idag, inte lika galen haha, men tog det lugnt iallafall för att inte slita på henne. Travhoppade ett kryss några gånger och sen en jättelåg oxer. Fick ganska fina språng i slutet, lite svårt bara eftersom hon taggar till så förjävligt innan hindren så man måste verkligen sitta tillbaka.

Sen red jag Majas häst Messina också. Först provade jag lite, man måste verkligen RIDA den hästen. Sen hoppade vi krysset och sen en oxer som låg på 60 kanske. Första gången höll jag inte om tillräckligt så ett stopp där. Dom andra gångerna gick det bra iallafall. Ska rida henne lite då & då :)

Fotade som galningar idag med Ankos kamera så bilder kommer nån gång haha


Maja & Messina
bild lånad från Majas facebook :)

ponnyyyyyyy <3

Red idag trots att hela min högerarm är helt fucktup. Gick faktiskt helt okej ändå! Jag och Zara skulle rida ut men det började regna, så vi red i stora ridhuset istället. Ponnyn var pigg och lite springig i början, men jobbade mycket i galopp så hon blev lugnare och mer samarbetsvillig efter ett tag. Var riktigt fin i galoppen i slutet. Jag är iallafall nöjd med passet, hade säkert gått 100 gånger bättre om jag hade kunnat hålla emot på högersidan för hon var jävligt stark menmen sånt är livet. :)


när vi badade i lördags

galopp på ängen igår <3

GALEN hest

Hoppade som sagt idag och jaa, inte gick det ju bra iallafall. Bianca var heeeeeeelt störd, hon har aldrig varit så het förut. Hon sparkade och bockade och drog upp huvet och stack i galoppen. Red ihop henne innan vi började hoppa på en liten volt i galoppen, då kändes hon lugnare men inte då! Hon drog på som fan så fort man red mot hindren och jag ramlade av 2 gånger! Delvis mitt fel men hon kändes verkligen inte bra idag.

Satt upp igen båda gångerna och sen gick det ganska bra, men när jag skulle hoppa en 3 kombination så vägrade hon på andra, blev så jävla arg det gick verkligen inte att få över henne, så jag satt av och lugnade ner mig, maja hoppade upp. Bianca gick inte ens nära hindrena men tillslut gick det att hoppa några språng iallafall. Jag satt upp och hoppade lite, sen skrittade vi ut runt polobanan.

Hon var verkligen helt galen idag, aldrig sett henne sån!
Bilder kommer, anko hade med kameran :)

hovis

Förlåt allihopa, jag vet att jag är säääämst på att uppdatara. Har varit i stallet från att jag slutade skolan till runt 9 ikväll, är helt sjukt trött. Åkte dit och tog in ponnyn och Frans. Hon stod i hagen idag och hon hade jävla respekt för eltråden så hon verkar ha fått ett par rejäla stötar. Vet att det låter elakt men det är egentligen bra, så hon lär sig. Hade hovslagare idag också, Bianca var superduktig, lite jobbig med ena bakbenet bara. Sen har jag bara städat skåpen och promenerat med henne och fixat såret och så.

Hoppa imorgon!! :D


RSS 2.0